Over ons

Alle producten die Kirsti Järvinen heeft ontworpen dragen haar stempel. Ontegenzeggelijk Fins in hun eenvoud en tegelijkertijd origineel. Zij verraden een kijk op het dagelijkse leven die voor de hand ligt als je het resultaat ziet maar waar je zelf niet op gekomen was. Naast de ontwerper huist er dus ook een uitvinder in Kirsti. Haar denkproces omschreef zij eens als volgt: “Er is iets wat er niet hoort, er hoort iets wat er niet is”.


De uitvinder en de ontwerper zijn voortdurend met elkaar in gesprek. Het resultaat van deze dialoog zijn producten die er nog niet waren en die het leven aangenamer maken. Producten die nuttig zijn en tegelijkertijd eenvoud en elegantie uitstralen. En dat haar producten duurzaam zijn, hoeft geen betoog. Kirsti is nauw betrokken bij het productieproces van haar ontwerpen. Zij heeft een grondige materiaalkennis en is steeds op zoek naar nieuwe toepassingsmogelijkheden. Zij denkt mee met de vakmensen in het oplossen van technische problemen. Het is niet voor niets dat de tekentafel én de werkbank binnen handbereik staan in haar studio aan de Amsteldijk in Amsterdam.
 
Eenmaal geleverd aan de klant blijft het bedrijf van Kirsti Järvinen contact zoeken met de gebruikers: zijn zij tevreden over het gebruik, hebben zij nog suggesties voor verbetering? Dit heeft door de jaren heen geresulteerd in kleine aanpassingen in het ontwerp of de uitvoering die het gebruik ten goede zijn gekomen.


Kirsti Järvinen, Finse van origine, is geboren in Zwitserland en opgegroeid in verschillende landen. Zij is in 1975 naar Amsterdam gekomen om de grafische opleiding aan de Rietveld Academie te volgen. Het grafische ontwerp heeft nog steeds haar belangstelling maar haar aandacht is verschoven naar het ambachtelijke werk. Werken met haar handen is belangrijk voor Kirsti. Zelf zegt ze hierover: “Je moet met je ogen voelen en met je handen zien”. Het ontwerpen en zelf maken van (vloer)kleden, waar zij zich in die tijd ook mee bezig hield, past naadloos bij deze zienswijze.


Inmiddels moeder van twee kinderen heeft zij vanaf 2000 een aantal ontwerpen gerealiseerd en in de markt gezet die ontstaan zijn door haar contacten met de lagere school. Een luizententje als een preventief middel tegen steeds terugkerende hoofdluis, vaste en verrijdbare kapstokken die orde scheppen en handig in het gebruik zijn en andere, verrijdbare opbergsystemen. Op een slimme manier opruimen blijkt een rode draad te zijn in de ontwerpen van Kirsti Järvinen.


Wat eens begonnen is als een klein bedrijfje rondom de persoon Kirsti is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met twee locaties: de studio aan de Amsteldijk en de logistieke/operationele unit in de Tolstraat. Scholen zijn niet meer de enige cliënten, ook bibliotheken, gemeentelijke instellingen, restaurants en kinderdagverblijven hebben de weg naar Kirsti Jarvinen Design gevonden.


Samen met Van Gerwen Metaaltechnieken heeft Kirsti Järvinen een serie no nonsense ijzeren/houten voorwerpen ontworpen en in productie genomen: de serie Zero. Deze serie heeft de kenmerkende stijl van Kirsti: nuttig, eenvoudig en mooi. Een aantal prototypes is inmiddels klaar waaronder de Zero 1, een kapstok en de Zero/dot en de Zero-comma, tafels die zich voegen naar de persoon die er achter zit.
Kijk voor meer informatie op www.kirstijarvinendesign.nl.